Feit of Fabel? De Waarheid over Fitness

Feit of Fabel?

Feit of fabel? De waarheid over fitness. In de fitnesswereld heeft iedereen een mening over training en voeding. Maar hoe zit het nu echt? Wat zijn de feiten en wat zijn de fabels? Ik heb ze voor je op een rijtje gezet.

Vet kun je omzetten in spier

Is het een feit of fabel dat je vet kunt omzetten tot spier? Het lichaam bevat helaas geen mechanisme dat vet kan omtoveren in spier. Vetweefsel bestaat namelijk uit andere stoffen dan spierweefsel. Om spieren op te bouwen dien je op de juiste manier te trainen en je lichaam te voorzien van de juiste voedingsstoffen (eiwitten). Dikke vette fabel dus!

Sporten verminderd stress

Is het een feit of fabel dat sporten stress verminderd? Sporten zorgt op een positieve vorm van ontspanning en afleiding. Sporten zorgt bovendien voor extra afgifte van bepaalde hormonen zoals endorfine en dopamine. Deze stofjes worden ook wel geluks-hormonen genoemd omdat ze zorgen voor een blij gevoel. Het is dus een feit!

Cardio is de beste manier om vet te verbranden

Is het een feit of fabel dat cardio de beste manier is om vet te verbranden Vet verbranden doe je door een negatieve energie balans te creëren, oftewel minder calorieën tot je nemen dat je nodig hebt. Natuurlijk kan cardio (hartslag verhogende oefeningen) je wel helpen om een negatieve energie balans te creëren. Maar krachttraining zorgt op langer termijn voor een hoger metabolisme. Een lichaam met meer spiermassa verbruikt meer energie. Het is dus een fabel!

Krachttraining maakt vrouwen mannelijk

Is het een feit of een fabel dat krachttraining vrouwen mannelijk maakt? Veel vrouwen denken nog steeds dat je er door krachttraining uit gaat zien als de Hulk. Dit is een fabel! Vrouwen hebben nu eenmaal niet de hormonen (testosteron) om zulke spieren te ontwikkelen. Krachttraining voor vrouwen heeft juist ontzettend veel positieve effecten. Door meer spierweefsel op te bouwen krijg je een strakker lichaam en verbrand je meer vet. Daarnaast versterkt het de botstructuur waardoor de kans op osteoporose verminderd. Krachtraining maakt je sterk, zowel fysiek als mentaal en dat geeft meer zelfvertrouwen!

Koolhydraten maken je dik

Is het een feit of een fabel dat je dik wordt van koolhydraten? Ook bij koolhydraten geld dat als je er teveel van eet, kom je aan. Maar deze regel telt voor alle voedingsstoffen. Koolhydraten zijn voor ons lichaam een belangrijke bron van energie. De geraffineerde koolhydraten/suikers kun je misschien beter laten staan. Deze laten je bloedglucose spiegel in een snel tempo stijgen, maar de energie daalt weer snel. Kies bij voorkeur voor complexe koolhydraten die je vind in groente, fruit, volkoren producten, peulvruchten, rogge, havermout en andere hele ontbijtgranen. Deze zorgen voor een langzame afgifte van energie.

Om 1 kilo vet te verliezen moet je 7000 calorieën verbranden

Is het een feit of fabel dat je 7000 calorieën moet verbranden om 1 kilo vet te verliezen? Voor het verbranden van 1 kilo lichaamsgewicht moet je ongeveer 7000 calorieën verbranden. Dit staat gelijk aan ongeveer 25 uur wandelen. Het is zeker een feit!

Door heel veel buikspieroefeningen te doen krijg je een sixpack

Is het een feit of fabel dat je door heel veel buikspieroefeningen te doen een sixpack krijgt? Hier moet ik je helaas teleurstellen, het is echt een fabel. Voor goed zichtbare buikspieren moet je een heel laag vetpercentage hebben. Dit creëer je door een negatieve energiebalans. Je moet dus minder energie tot je nemen dan dat je gebruikt. Je kunt dit doen door meer te bewegen of minder calorieën binnen krijgen.

Spierpijn betekend dat je goed getraind hebt

Is het een feit of fabel dat spierpijn betekend dat je goed hebt getraind? Wanneer je geen spierpijn hebt, betekend dit niet dat je niet goed of niet hard genoeg getraind hebt. De ene persoon heeft nu eenmaal meer last van spierpijn dan de ander. Dit heeft te maken met de pijnreceptoren in de spiercellen. Je kunt dus wel degelijk een goede workout gehad hebben zonder spierpijn. Het is dus een fabel!

Conclusie

Laat je dus nooit zomaar iets wijs maken! Neem niets aan zonder onderbouwing want dan kan het allemaal flink tegenvallen. Mocht je naar aanleiding van dit blog vragen hebben of iets willen delen dan kan dit via http://www.bodybusinesscoaching.nl/contact/

Bronnen; (1)Phillips, S. M. (2011). The science of muscle hypertrophy: making dietary protein count.Proceedings of the nutrition society70(1), 100-103. (2)Arvidson, E., Dahlman, A. S., Börjesson, M., Gullstrand, L., & Jonsdottir, I. H. (2018). Exercise training and physiological responses to acute stress: study protocol and methodological considerations of a randomised controlled trial.BMJ open sport & exercise medicine4(1), e000393. (3)Verheggen, R. J. H. M., Maessen, M. F. H., Green, D. J., Hermus, A. R. M. M., Hopman, M. T. E., & Thijssen, D. H. T. (2016). A systematic review and meta‐analysis on the effects of exercise training versus hypocaloric diet: distinct effects on body weight and visceral adipose tissue. Obesity Reviews, 17(8), 664-690. (4)Hamilton, L. D., Fogle, E. A., & Meston, C. M. (2008). The roles of testosterone and alpha-amylase in exercise-induced sexual arousal in women. The Journal of Sexual Medicine, 5(4), 845-853. (5) Shai, I., Schwarzfuchs, D., Henkin, Y., Shahar, D. R., Witkow, S., Greenberg, I., . . . Dietary Intervention Randomized Controlled Trial (DIRECT) Group. (2008). Weight loss with a low-carbohydrate, mediterranean, or low-fat diet. The New England Journal of Medicine, 359(3), 229-241. Park, S. K., Park, J. H., Kwon, Y. C., Kim, H. S., Yoon, M. S., & (6)Park, H. T. (2003). The effect of combined aerobic and resistance exercise training on abdominal fat in obese middle-aged women. Journal of physiological anthropology and applied human science, 22(3), 129-135. (7) Emery, E. M., Schmid, T. L., Kahn, H. S., & Filozof, P. P. (1993). A review of the association between abdominal fat distribution, health outcome measures, and modifiable risk factors.American Journal of Health Promotion, 7(5), 342-353. (8) Damas, F., Libardi, C. A., & Ugrinowitsch, C. (2018). The development of skeletal muscle hypertrophy through resistance training: the role of muscle damage and muscle protein synthesis. European journal of applied physiology, 118(3), 485-500.

Bibi

Related Posts