De Voordelen van Krachttraining voor Vrouwen

De voordelen van krachttraining voor vrouwen

Wat zijn de voordelen van krachttraining voor vrouwen? Krachttraining maakt je als vrouw sterker, slanker, en helpt ouderdomsverschijnselen en welvaartsziekten voorkomen. Nog meer voordelen van krachttraining voor vrouwen lees je in deze blog.

“Ik doe niet aan krachttraining, straks wordt ik te gespierd en ga ik er nog uitzien als een man!”

Gelukkig is bovenstaand citaat inmiddels achterhaald en doen steeds meer dames aan krachttraining. Toch is er nog een groep die niet helemaal overtuigd is van de voordelen van krachttraining voor vrouwen. Daarom vertel ik in deze blog waarom alle vrouwen aan krachttraining zouden moeten doen. En zet ik alle voordelen van krachttraining voor vrouwen op een rijtje.

Krachttraining maakt je sterk!

Een van de voordelen van krachttraining voor vrouwen is dat het je een stuk sterker maakt. De extra ontwikkelde spierkracht zorgt ervoor dat dagelijkse activiteiten je makkelijker af gaan. Je tilt je boodschappen of je kind met gemak en hebt geen hulp nodig als er een zwaar object verplaatst moet worden. De fysieke kracht geeft je een gevoel van onafhankelijkheid en maakt je daardoor ook mentaal sterk!

Krachttraining geeft je zelfvertrouwen

Nog een van de voordelen van krachttraining voor vrouwen is dat het je zelfvertrouwen een enorme boost geeft! Door als vrouw aan krachttraining te doen wordt je sterk en ontwikkel je mooie vormen. Een strak en goed gevormd lichaam draagt bij aan een positiever zelfbeeld. Daarnaast zorgt het sporten voor de aanmaak van bepaalde hormonen waaronder dopamine en serotonine. Deze hormonen worden ook wel “geluk hormonen” genoemd omdat ze je gevoel en je zelfvertrouwen positief beïnvloeden.

Krachttraining verkleint de kans op blessures

Wanneer je als vrouw aan krachttraining te doet, verklein je de kans op blessures. Goed ontwikkelde spieren zorgen ervoor dat je lichaam veel sterker en stabieler wordt. Door te trainen met gewichten verhoog je de belastbaarheid van botten, pezen en gewrichten en hou je deze sterk. Sterke rugspieren helpen rugklachten voorkomen. Uiteraard is het wel belangrijk dat je de juiste houding en intensiteit hanteert.

Krachttraining verlaagt de kans op Osteoporose

Osteoporose is een progressieve botziekte die veel voorkomt bij vrouwen vanaf 50 jaar. De botdichtheid neemt af en de kans op botbreuken neemt toe. Door te trainen met gewichten neemt de botdichtheid toe en verklein je de kans op osteoporose.

Krachttraining verhoogt je metabolisme

Vrouwen die aan krachttraining doen bouwen hierdoor meer spierweefsel op. Een lichaam met meer spierweefsel verbruikt meer energie. Hierdoor verbrand je ook in “rust” meer calorieën . Krachttraining is een uitstekende manier om gewicht te verliezen en het vetpercentage te verlagen.

Krachttraining verbetert je houding

Door op de juiste manier aan krachttraining te doen verbetert je houding aanzienlijk. Door je schouders, rug en billen te trainen zul je rechterop gaan zitten, lopen en staan. Wees trots op jouw sterke lijf en laat het zien met een trotse houding!

Krachttraining verlaagt de kans op diabetes

Bij Diabetes type 2 probeert je lichaam van alles om meer bloedsuiker te verbranden. Door aan krachttraining te doen en meer spierweefsel op te bouwen neemt de insuline gevoeligheid toe. Hierdoor verklein je de kans op Diabetes type 2 (ouderdomsdiabetes). Er zijn zelfs veel gevallen van mensen met diabetes type 2 die konden stoppen met insuline spuiten na het volgen van een gedegen krachtprogramma.

Conclusie

Krachttraining heeft heel veel gezondheidsvoordelen voor vrouwen. Daarnaast helpt het je aan een sterk en strak lichaam en geeft het je zelfvertrouwen een enorme boost! Mocht je het willen uitproberen onder begeleiding van een ervaren coach klik dan op deze link voor een gratis proefles www.bodybusinesscoaching.nl/#proefles

Bronnen: K.J. Cureton et at. Muscle hypertrophy in men and women. Med Sci Sports Exerc. 1988 Aug;20(4):338-44.

F.M. Ivey et al. Effects of age, gender, and myostatin genotype on the hypertrophic response to heavy resistance strength training. J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2000 Nov;55(11):M641-8.

Costill, D.L., Daniels, J., Evans, W. Fink, W., Krahenbuhl, G., & Saltin, B. (1976). Skeletal muscle enzymes and fiber composition in male and female track athletes. Journal of Applied Physiology, 40¸ 149 – 154.

Mosti, M.P.; Carlsen, T.; Aas, E.; Hoff, J.; Stunes, A.K.; Syversen, U.Maximal strength training improves bone mineral density and neuromuscular performance in young adult women.Journal of Strength & Conditioning Research: POST ACCEPTANCE, 14 April 2014 doi: 10.1519/JSC.0000000000000493

Bergh, U., Thorstensson, A., Sjodin, B, Hulten, B., Piehl, K., & Karlsson, J. (1978). Maximal oxygen uptake and muscle fiber types in trained and untrained humans. Medicine and Science in Sports, 10, 151-154.

Fry, A.C., Schilling, B.K., Staron, R.S., Hagerman, F.C., Hikida, R.S., & Thrush, J.T. (2003). Muscle fiber characteristics and performance correlates of male Olympic-style weightlifters. Journal of Strength and Conditioning Research, 17, 746-754.

Moy CS, Songer TJ, LaPorte RE et al (1993) Insulin-dependent diabetes mellitus, physical activity, and death. Am J Epidemiol 137:74–81

Bibi

Related Posts