Is krachttraining slecht voor kinderen?

Is krachttraining slecht voor kinderen? Het is een veel besproken onderwerp waar de meningen heel erg over verdeeld zijn. In dit blog lees je alle feiten over kinderen/jongeren en krachttraining.

Risico’s van krachtraining bij kinderen

Veel ouders maken zich zorgen en denken dat krachtraining voor kinderen een hoop risico’s met zich meebrengt. Krachttraining zou er voor zorgen dat kinderen blessures en vergroeiingen aan de botten en gewrichten krijgen. Ook zou het de groeischijven beschadigen maar dit is nooit wetenschappelijk aangetoond. Het risico op blessures is bij krachtraining niet meer dan bij andere sporten.

De voordelen van krachttraining bij kinderen

De stelling dat krachtraining voor kinderen slecht is blijkt enorm achterhaald. Er zijn recente onderzoeken die aantonen dat krachttraining bij kinderen juist veel positieve effecten teweeg brengt. Een aantal voordelen van krachttraining bij kinderen zijn;

  • De motorische vaardigheden van kinderen verbeteren aanzienlijk
  • De kans op blessures neemt af
  • De botdichtheid neemt toe waardoor (vooral bij meisjes) de kans op osteoporose op latere leeftijd afneemt
  • De kans op overgewicht (en de daarbij behorende aandoeningen) neemt af
  • De insulinegevoeligheid neemt toe waardoor de kans op diabetes op latere leeftijd afneemt

Waar je op moet letten

Is krachttraining slecht voor kinderen? Niet per definitie maar er zijn wel wat richtlijnen waar rekening mee gehouden dient te worden. Deze richtlijnen hebben vooral betrekking tot de frequentie en intensiteit van de oefeningen. De trainingen dienen onder begeleiding plaats te vinden zodat zeker is dat de juiste techniek en houding worden gehanteerd. Afhankelijk van de ervaring dient er getraind te worden op 50-80 % van de maximaal kracht(1RM). Voor het aantal sets geld hetzelfde, voor een kind of jongere die net begint is het advies 1-2 sets van 10-15 herhalingen. Tussen 2 sets wordt 1 min. rust gehouden. Bij meer ervaring mogen er 3 sets van 6-10 herhalingen worden gedaan. Tussen 2 sets wordt 2-3 minuten rust gehouden. Per week mag de beginnende (kind) sporter niet vaker dan 2 x trainen. De meer ervaren (kind) sporter mag maximaal 4 x per week aan krachttraining doen.

Conclusie

Is krachttraining slecht voor kinderen? Wanneer de juiste richtlijnen worden aangehouden zijn er alleen maar positieve effecten. Kinderen worden sterker, krijgen meer zelfvertrouwen en sportprestaties gaan vooruit. Het advies is wel om de trainingen onder deskundige begeleiding te laten plaatsvinden. Zodat de juiste houding, techniek en trainingsbelasting toegepast wordt. Voor meer informatie of een vrijblijvende proeftraining kun je mailen naar info@bodybusinesscoaching.nl


(1) Faigenbaum, A. D., Kraemer, W. J., Blimkie, C. J., Jeffreys, I., Micheli, L. J., Nitka, M., & Rowland, T. W. (2009). Youth resistance training: updated position statement paper from the national strength and conditioning association. The Journal of Strength & Conditioning Research, 23, S60-S79.(2)] Lesinski, M., Prieske, O., & Granacher, U. (2016). Effects and dose–response relationships of resistance training on physical performance in youth athletes: a systematic review and meta-analysis.British journal of sports medicine, bjsports-2015.(3) Granacher, U., Goesele, A., Roggo, K., Wischer, T., Fischer, S., Zuerny, C., … & Kriemler, S. (2011). Effects and mechanisms of strength training in children.International journal of sports medicine, 32(05), 357-364.


Bibi

Gerelateerde Berichten