Wat kun je doen tegen een winterdip?

Wat kun je doen tegen een winterdip?

Het is bijna februari, de dagen zijn donker, koud en nat en het voorjaar laat nog wel even op zich wachten. Je stemming is somber, je bent prikkelbaar en wil het liefst de hele dag in bed blijven liggen. Is dit herkenbaar voor je? Dan heb je misschien wel last van een winterdip. Wat kun je doen tegen een winterdip? In dit blog krijg praktische tips die jou gaan helpen je positieve mindset weer terug te krijgen. Zodat jij vrolijk en opgewekt, al fluitend richting het voorjaar gaat!

Wat is een winterdip?

Een winterdip is een milde vorm van een depressie die wordt veroorzaakt door een tekort aan (zon)licht. Dit gebrek aan licht gooit je biologische klok in de war en verstoord je serotonine-niveau. Serotonine is een hormoon die je stemming positief beïnvloed. Als het donker is wordt er meer melatonine (slaaphormoon) aangemaakt, waardoor je jezelf erg moe kunt voelen.

Symptomen winterdip

De symptomen van een winterdip kunnen al beginnen rond september en kunnen duren tot maart/april. Je kunt last hebben van bijvoorbeeld;

 • Humeurigheid
 • Slechte concentratie
 • Angst
 • Verdriet
 • Verlies van interesses
 • Extreme vermoeidheid
 • Toename eetlust
 • Toename gewicht

Wat kun je doen tegen een winterdip?

 • Probeer zo veel mogelijk buiten te zijn en zoveel mogelijk daglicht op te pikken. Vooral in de ochtend bevat het daglicht veel “blauw licht”. Blauw licht remt de aanmaak van melatonine en zorgt ervoor dat je echt wakker wordt. 
 • Ga lekker (buiten) sporten. Door te sporten stimuleer je de aanmaak van het “geluks-hormoon” wat ervoor zorgt dat jij je happy voelt. Daarnaast draagt het bewegen bij om je stress niveau naar beneden te brengen en geeft het lekker wat afleiding.
 • Neem vitamine D3 tijdens de donkere periode van het jaar. https://www.bodybusinesscoaching.nl/2019/11/08/vitamine-d-tekort/ Vitamine D3 wordt onder invloed van zonlicht door het lichaam zelf aangemaakt. Aangezien er in deze periode niet heel veel zonlicht te bekennen is, kan een aanvulling in de vorm van suppletie zeker geen kwaad. Een tekort aan deze vitamine kan namelijk leiden tot mindere gemoedstoestand.
 • Probeer zo veel mogelijk ritme en structuur in je dagelijkse bezigheden te houden. Zorg voor een goed dag en nachtritme door op tijd naar bed te gaan en op tijd weer op te staan.
 • Ga er op uit! Van op de bank zitten en voor je uit staren is nog nooit iemand beter geworden. Ga er lekker op uit, spreek af met vrienden en zoek de gezelligheid op.
 • Blijf positief. Benoem iedere ochtend drie dingen waar je dankbaar voor bent. Door een positieve dankbare stemming vast te houden geeft jij de winterdip geen kans!

Tot slot

Je weet nu wat je kunt doen tegen een winterdip. Gelukkig duurt de winter niet voor eeuwig en zullen de knoppen weer snel aan de bomen verschijnen. De temperatuur wordt weer aangenamer en dagen langer en lichter. Blijf tot die tijd lekker veel in beweging en zorg dat jij je eigen zonneschijn bent!

Kun je wel wat hulp gebruiken op het gebied van training of voeding neem dan vrijblijvend contact op met een van de trainers van Body Business Coaching via deze link http://www.bodybusinesscoaching.nl/contact/

Bronnen: Mainster, M. A. (2006). Violet and blue light blocking intraocular lenses: photoprotection versus photoreception. British journal of ophthalmology, 90(6), 784-792. Arvidson, E., Dahlman, A. S., Börjesson, M., Gullstrand, L., & Jonsdottir, I. H. (2018). Exercise training and physiological responses to acute stress: study protocol and methodological considerations of a randomised controlled trial. BMJ open sport & exercise medicine, 4(1), e000393. Milaneschi, Y., Hoogendijk, W., Lips, P. T. A. M., Heijboer, A. C., Schoevers, R., Van Hemert, A. M., … & Penninx, B. W. J. H. (2014). The association between low vitamin D and depressive disorders. Molecular psychiatry, 19

Bibi

Related Posts