Kun je plaatselijk vet verbranden?

Kun je plaatselijk vet verbranden? Wil jij een plattere buik, strakkere armen en minder vet op de heupen? Misschien probeer je deze specifieke “probleem zones'” aan te pakken door deze spiergroepen extra veel te trainen. Of dit echt zo effectief is en of je plaatselijk vet kunt verbranden lees je in dit blog.

Waarom je lichaam vet opslaat

Alles wat je binnen krijgt aan energie (calorieën) en wat het lichaam niet verbruikt wordt opgeslagen als reserves in de vorm van vet. Deze opgeslagen vetten worden door het lichaam ingezet als energie in periodes dat er een tekort of extra behoefte aan is. Maar wanneer je consistent meer calorieën tot je neemt dan je verbruikt, stapelt het vet zich op naar ongezonde waardes.

Probleem zones

Vooral bij vrouwen wordt het meeste lichaamsvet opgeslagen rond de heupen en billen. Een andere probleem zone waar vet vaak wordt opgeslagen is rondom de buik. Voor deze gebieden zou het een uitkomst zijn als je plaatselijk vet zou kunnen verbranden. Je zou misschien denken dat door eindeloos veel buikspieroefeningen te doen je buik weer slank en strak wordt. Dit zou betekenden dat het mogelijk is om plaatselijk vet te kunnen verbranden. Maar helaas, waar jouw lichaam als eerste de energie (vetreserves) vandaan haalt om te gebruiken als brandstof is willekeurig en bij iedereen anders.

Andere factoren

Het enige wat van invloed kan zijn op jouw vetopslag zijn erfelijke factoren en bepaalde hormonen (Oestrogeen en Cortisol). Cortisol wordt ook wel het stress hormoon genoemd en deze waardes kunnen verhogen door stress, een slecht slaapritme en ongezonde voeding. Het kan ervoor zorgen dat je vet opslaat op je buik. Wanneer er een disbalans is in de Oestrogeen stofwisseling kan dat ervoor zorgen dat vet op benen en billen worden opgeslagen. “

Hoe verbrand je lichaam vet?

Je bent benieuwd naar het antwoord op de vraag of je plaatselijk vet kunt verbranden? Het is goed om eerst te begrijpen hoe je lichaam vet verbrand. Je weet inmiddels dat wanneer je teveel calorieën tot je neemt je vetpercentage omhoog gaat. Wanneer je wilt afvallen en je vetpercentage wilt verlagen zal je moeten zorgen voor een negatieve energie balans. Een negatieve energie balans houdt simpelweg in dat je minder energie moet binnen krijgen dat je uiteindelijk verbruikt. Wil je van 2 kanten aan de weg timmeren, ga dan meer bewegen waardoor je energie verbruik omhoog gaat.

Hoe krijg je dan een strakke buik?

Wil je minder vet op je buik, of heupen dan zal je consistent meer energie moeten verbruiken dan je binnen krijgt. Je kunt middels een formule een berekening maken wat jouw energie behoefte is. Een formule waarmee je de energie behoefte (BMR) uit kunt rekenen is die van Harris Benedict en gaat als volgt;H

Mannen: 88.362 + (13.397 x gewicht in kg) + (4.799 x lichaamslengte in cm) – (5.677 x leeftijd)Vrouwen: 447.593 + (9.247 x gewicht in kg) + (3.098 x lichaamslengte in cm) – (4.330 x leeftijd)

Met de uitkomst van je BMR, weet je hoeveel calorieën je lichaam verbruikt in rust/slaap. Je weet dan nog steeds niet wat je totale energie behoefte is. Er komt nog namelijk nog toeslag bij voor de lichamelijke activiteiten die we dagelijks uitvoeren. De mate van lichamelijke activiteit kan worden omschreven met de zogeheten PAL-waarde (PAL= Physical Activity Level) De PAL-waarde is de factor waarmee de BMR moet worden vermenigvuldigd om het totale energie verbruik per dag te berekenen. Deze waarde varieert van 1,2 bij zeer inactieve personen tot 2,4 bij zeer actieve personen. 

Je kunt nu een goede schatting maken van het aantal calorieën dat je per dag nodig hebt om op gewicht te blijven. Ik zeg bewust “schatting” omdat je het nooit tot op de calorie precies kunt weten. Dit komt door factoren waar we geen invloed van hebben zoals bijvoorbeeld de omgevingstemperatuur.

Verantwoord afvallen

Nu je weet wat je energiebehoefte is kun je een plan maken om verantwoord af te vallen. Verantwoord afvallen, kost vaak iets meer tijd maar is beter voor je lijf en is ook langer vol te houden. Als je er voor kiest om per dag 500 calorieën minder te eten, kun je al snel een 500-1000 gram per week afvallen. Met een gezond voedingspatroon kun jij je ook je hormoonhuishouding en stofwisseling onder controle houden. En door consistent te trainen zorg je ervoor dat je stressniveau daalt en je stofwisseling lekker actief blijft.

Bibi

Related Posts