Het Belang Van Fitte Werknemers

Het belang van fitte werknemers? Een gezond bedrijf!

Samen werken aan gezondheid, is voor steeds meer organisaties gewoon aan het worden. Het belang van fitte werknemers? Fitte werknemers presteren simpelweg beter! Wat zijn fitte werknemers precies en hoe zorg je ervoor dat jouw werknemers en je bedrijf gezond blijven? Je leest er alles over in deze nieuwe blog.

Hoe herken je een fitte werknemer?

Een fitte werknemer is iemand die zich fysiek en metaal goed voelt. Het is een werknemer die met plezier, zin en energie naar z’n werk gaat. Het belang van fitte werknemers? Fitte werknemers zijn minder vaak ziek, minder lang zien en hebben meer energie op zich op hun werk te storten.

Hoe zorg je voor fitte werknemers?

“Zitten is nieuwe roken” Wij Nederlanders zitten gemiddeld 8-9 uur per dag op ons achterwerk. Je kun je voorstellen dat mensen met een zittend beroep zelfs ver boven het gemiddelde uitkomen. De kans op overgewicht, diabetes en rugklachten is in deze groep zeer hoog. Het is daarom van belang je werknemers zoveel mogelijk te stimuleren tot beweging. Naast voldoende beweging is gezond eten ook belangrijkrijk wanneer je fitte werknemers wilt. Goede voeding zorgt voor een betere concentratie en productiever arbeid verrichten. 

8 Tips om fitte werknemers te krijgen (en te houden!)

 1. Spreek met elkaar af om met de fiets te komen indien dat mogelijk is. Dat is niet alleen beter voor de werknemers, maar ook voor het milieu!
 2. Bied bedrijfsfitness aan. Dit is een regeleling waarbij werknemers van een bedrijf dat aangesloten is bij bedrijfsfitness een stuk voordeliger kunnen sporten. Dit heeft overigens ook belastingvoordelen voor je bedrijf.
 3. Sta erop dat werknemers regelmatig uit hun stoel komen om een loopje te maken, bijvoorbeeld naar het koffieautomaat of kopieerapparaat.
 4. Maak er een gewoonte van dat iedereen de trap neemt in plaats van de lift.
 5. Maak in de pauze-wandeling voor een frisse neus.
 6. Organiseer wekelijks een bootcamp voor je werknemers, tevens goed voor de “teamspirit”
 7. Plaats een schaal met vers fruit op de afdeling.
 8. Bied alleen verantwoorde lunch-maaltijden aan in de kantine.

Gezonde werksfeer

Heerst er een ongezonde werksfeer, dan heeft dit grote invloed om de werknemers en het bedrijf. Investeren in een gezonde werksfeer is daarom essentieel. Naast dat er alleen maar hard gewerkt moet worden, moet er plaats zijn voor een grapje en ontspanning. Zo’n werksfeer zorgt voor een gevoel van veiligheid en ontspanning en vergroot het werkplezier. Dit draagt bij aan de mentale fitheid van je werknemers. En verlaagt de kans op depressies, burn-out en zal de kans op langdurig ziekteverzuim afnemen.

Voordelen van fitte werknemers

 • Minder ziekteverzuim
 • Hogere arbeidsproductiviteit 
 • Betere arbeidskwaliteit
 • Betere sfeer op de werkvloer
 • Hoger rendement van je bedrijf

Tot slot

Ben je benieuwd wat jij als werknemer kunt doen om fit te blijven op de werkvloer? Probeer onderstaande oefeningen eens en daag je collega’s uit om mee te doen!

Stretch Bilspieren
Opdrukken Bureau
Schouder Stretch
Nekspieren Stretch
Bovenbeenspieren Muur Zitten

Bron: publications.tno.nl/publication/34619766/RnPzWF/tno-2011-investeren.pdf

Bibi

Gerelateerde Berichten