Nieuwe Gewoontes Aanleren


Nieuwe gewoontes aanleren

Je wilt nieuwe gewoontes aanleren en behouden om jouw gezonde levensstijl voort te kunnen zetten. Gewoontes vormen nu eenmaal de basis van je dagelijkse leven. Door jezelf nieuwe gezonde gewoontes aan te leren kun jij je kwaliteit van leven naar de top brengen. Je hebt de juiste mindset en weet welke richting je op wilt. Je hebt een goede manier van trainen aangenomen en bent begonnen met een uitgebalanceerd voedingspatroon. Goed bezig dus! Nu is de vraag, hoe doe je dat eigenlijk nieuwe gewoontes aanleren

Voornemen

Nieuwe gewoontes aanleren begint met een voornemen. Je neemt jezelf iets voor wat op een positieve manier zal gaan bijdragen aan jouw nieuwe gezonde levensstijl. Het voornemen (de nieuwe gewoonte) helpt jou vooruit en zorgt ervoor dat je een gezonder en gelukkiger mens wordt. Enkele voorbeelden van nieuwe gezonde gewoontes kunnen zijn;

  • 3 x per week sporten
  • Dagelijks mediteren
  • Meer water drinken
  • Gezonder eten
  • Minder suiker gebruiken
  • positief denken

Kleine stapjes

Je wilt nieuwe gewoontes aanleren en hebt misschien een hele waslijst met wat je allemaal graag zou willen aanleren. Dat is niet heel handig aangezien het lastig is om meerdere nieuwe gewoontes tegelijk aan te leren. Je vergroot de kans op succes als je één specifieke gewoonte uitkiest om mee aan de slag te gaan.

Begin nu!

Ik weet het, het is makkelijker gezegd dan gedaan maar hier komt het in feite wel op neer. Het aannemen van je nieuwe gewoonte daar moet je niet morgen, maar vandaag mee beginnen. Stel het dus niet langer uit en begin vandaag nog. Als het jouw doel is om 3x per week te sporten, pak dan direct je agenda erbij en plan jouw vaste sportmomenten.

Hoeveel tijd kost het om de nieuwe gewoonte aan te leren?

Je wilt nieuwe gewoontes aanleren en bent waarschijnlijk benieuwd hoelang het duurt voor dat het een routine wordt. Er zijn theorieën die beweren dat het 21 dagen kost om een nieuwe gewoonte aan te leren. Maar zoals je waarschijnlijk al vermoed is 21 dagen te kort voor blijvende gewoonte veranderingen. Uit recent onderzoek (1) komt naar voren dat gewoonteverandering bij eet-drink of beweeggewoontes gemiddeld 66 dagen duurt. Uiteraard zijn er altijd uitzonderingen en verschilt het ook per persoon en per gewoonte.

Blijf scherp

Na 2-3 maanden begint jouw nieuw aangenomen gewoonte een routine te worden. Dit betekent dat je er steeds minder bij na hoeft te denken, het gaat vrijwel vanzelf! Wanneer je er eenmaal aan begonnen bent zul je merken dat het steeds makkelijker gaat. Het kan gebeuren dat je door je aandacht niet scherp te houden, vervalt in je oude gewoonte. Dit kan natuurlijk altijd gebeuren, sterker nog het hoort erbij. Het is wel een teken dat je nog even scherp en alert moet blijven en aandacht moet besteden aan het aanleren van de nieuwe gewoonte. Zodra je merkt dat je een kleine terugval hebt, pak je de draad weer meteen op en ga je verder waar je gebleven was.

Tot slot

Nieuwe gewoontes aanleren is zeker een uitdaging maar houdt het ook leuk voor jezelf. Wees niet te streng als t een keer niet lukt maar pak de draad gewoon weer op. Kijk vooral naar wat er goed gaat en geef jezelf zo nu en dan een beloning!

(1) Lally P, van Jaarsveld CHM, Potts HWW, Wardle J. (2010). How are habits formed: modelling habit formation in the real world. Euro J Soc Psycholm 40:998–1009.

Bibi

Related Posts