Hoe behoud je motivatie om te sporten?

Hoe behoud je motivatie om te sporten?

Is jouw motivatie om te sporten ook wel eens ver te zoeken? Dat is helemaal niet vreemd en je bent ongetwijfeld niet de enige. Gooi niet gelijk de handdoek in de ring maar vind je motivatie terug met de tips uit dit blog!

Wat is motivatie?

Jouw motivatie om te sporten is de reden waarom je bent begonnen met sporten. Motivatie is afgeleid van het Latijnse woord “Movere” dat bewegen betekend. Motiveren is dus letterlijk datgene wat ons in beweging zet. De motivatie voor sporten kan voor iedereen anders zijn. Motivatie kan helaas ook weer afnemen of verdwijnen. Wanneer het jouw motivatie was om wat kilo’s kwijt te raken, verdwijnt de motivatie om te sporten zodra de kilo’s er vanaf zijn.

Maak doelen

Doelen geven jouw motivatie om te sporten. Wanneer je (fysieke) vooruitgang wilt boeken op het gebied van training en fitness is het belangrijk om iets te hebben, waar je je op kunt richten. Het is namelijk lastig om “zomaar” ergens mee te beginnen (laat staan vol te houden!!) zonder duidelijk plan van aanpak. Door voor jezelf een doel te stellen creëer je een beeld in je hoofd wat je graag zou willen bereiken (jouw motivatie). Dit doel kan van alles zijn bijvoorbeeld het lopen van een marathon, 100 kilo bankdrukken, 5 kilo aankomen of je vetpercentage met 5% verminderen. Maak in ieder geval het doel voor jezelf zo specifiek mogelijk en stel er een realistisch termijn aan vast. Wat het doel ook is, laat het jouw motivatie om te sporten zijn!

Smart?

Het kan helpen om je doel SMART te formuleren. Dit houdt in dat je het doel Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, en Tijdsgebonden maakt

Voorbeeld; “Ik wil door 3 x per week 45 min. te gaan sporten ,in 5 maanden tijd (voor 20 december) 5 kilo afvallen

Dit doel voldoet aan de SMART formulering. Nu kun je de weg naar jouw doel gaan uitstippelen en tussentijds checken of je nog op schema loopt.

Subdoel

Wanneer je een concreet doel hebt wat nog wat verder in de toekomst ligt is het goed om subdoelen te maken. Subdoelen zijn kleine stapjes die jou gaan helpen om dichter bij het grote doel te komen. Als we het voorbeeld van hierboven nemen kan het een subdoel zijn om eerst 1 kilo af te vallen binnen 1 maand. Dit doel is eerder behaald en geeft jou weer energie en motivatie om te blijven sporten en om door te gaan voor je volgende (sub)doel. Een subdoel kan ook te maken hebben met het op orde krijgen van je voedingspatroon of het plannen van je trainingen.

Blijf gemotiveerd!

Doelen en subdoelen zorgen ervoor dat je een punt hebt waar je je op kunt focussen. Ze vergroten je inzet en geven je meer zelfvertrouwen en motivatie doordat je eerder progressie en resultaat behaald. Het maken en behalen van (sub)doelen geven jouw motivatie om te sporten en dat is de eerste stap richting succes!

Bibi

Related Posts