De voordelen van Lijnzaad

De voordelen van lijnzaad

Lijnzaad, je hebt er vast wel eens van gehoord en misschien heb je het zelfs al eens door je yoghurt of smoothie geprobeerd. Deze piepkleine zaadjes behoren tot de zogenaamde “superfoods” en dat is niet voor niets! Wat precies de voordelen van lijnzaad zijn lees je in artikel.

Wat is lijnzaad?

We gaan het hebben over de voordelen van lijnzaad. Maar eerst leg ik even uit wat lijnzaad precies is en waar het vandaan komt. Lijnzaad is een plat bruid zaadje met een noodachtige smaak. Het zaadje is afkomstig van een vlasplant genaamd, Linum Usitatisimum. Het is een van de oudste vezelgewassen van de wereld en is daarnaast een van de eerste superfoods. De productie vind plaats in Canada, China, India, Duitsland en ook in ons eigen land.

Heel of gebroken lijnzaad

Wil je optimaal gebruik maken van de voordelen van lijnzaad dan is het goed om te weten dat er meerdere varianten zijn. Je kunt ze kopen in de gebroken variant, de hele zaadjes of in olie. Waar je voor kiest is afhankelijk van waar je het voor wilt gebruiken. De olie en de gebroken lijnzaadjes worden door je lichaam makkelijker opgenomen dan de hele variant. De voedingstoffen blijven wel beter in tact in de hele zaadjes. De hele zaadjes kun je malen voor gebruik of door je smoothie heen als je de met een blender maakt. Let even op dat je de lijnzaadolie niet verwarmd, dan gaan er namelijk een hoop voedingsstoffen verloren. Daarnaast mis je bij de olie variant de voordelen van de vezels.

De voedingswaarde van lijnzaad per 100 gram

 • Energie: 486 Kcal
 • Eiwit: 20 gram
 • Vet: 32,5 gram
 • Waarvan verzadigd: 3,5 gram
 • Waarvan onverzadigd: 28 gram
 • Koolhydraten: 13,5 gram
 • Waarvan suikers: 0 gram
 • Voedingsvezels: 33 gram

Vitaminen en mineralen per eetlepel (10 gram)

 • Vitamine B1: 11% ADH
 • Vitamine B2: 1% ADH
 • Vitamine B3: 2% ADH
 • Vitamine B6: 2% ADH
 • Vitamine B11 (foliumzuur): 2% ADH
 • Calcium: 3% ADH
 • Magnesium: 10% ADH
 • Kalium: 2% ADH
 • Zink: 3% ADH
 • Mangaan: 13% ADH
 • IJzer: 3% ADH

Naast deze vitamines en mineralen bevat lijnzaad ook kleine hoeveelheden koper, selenium, fosfor en molybdeen.

Omega 3 Vetzuren

Lijnzaad is een van de rijkste voedingsbronnen van het belangrijke Omega 3 vetzuur ALA, ook wel alfa-linoleenzuur genoemd. ALA is een essentieel vetzuur, het lichaam kan deze zelf niet aanmaken en we kunnen het alleen via de voeding binnen krijgen. Deze vetzuren zijn belangrijk voor onze celmembranen, immuunsysteem, hersenen en hormonen. Tevens spelen ze een rol bij de preventie van ziektes, waaronder hart en vaatziekten,

Afvallen met behulp van lijnzaad

Een van de voordelen van lijnzaad is dat het je kan helpen om af te vallen. Dit komt doordat de zaadjes vol met vezels. Deze vezels zorgen ervoor dat je sneller vol zit. Daarnaast zorgt het voor een goede spijvertering en een vlotte stoelgang

Lijnzaad helpt tegen diabetes

Een van de voordelen van lijnzaad is dat het kan helpen diabetes te voorkomen en tegen te gaan. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die lijnzaad gebruiken een stabielere bloedglucose spiegel hebben. Van de menden met diabetes type-2 verbeterde de bloedglucose spiegel met 19,7 toen ze dagelijks een eetlepel lijnzaad gingen gebruiken.

Lijnzaad helpt cholesterol te verminderen

Een van de voordelen van lijnzaad is dat het een gunstige werking heeft op het cholesterol gehalte. De onverzadigde vetzuren in lijnzaad zorgen ervoor dat het goede (HDL) cholesterol verhoogt en het slechte (LDL) cholesterol verlaagt. Daarnaast dragen ook de oplosbare vezels uit lijnzaad bij om het LDL cholesterol gehalte omlaag te brengen. Je cholesterol heeft alles te maken met het voorkomen van hart en vaatziekten. Met een te hoog gehalte LDH cholesterol neem de kans op hart en vaatziekten toe

Lijnzaad helpt je bloeddruk te verlagen

Een van de voordelen van lijnzaad is dat het je bloeddruk kan helpen te verminderen. Voor het verlagen van je bloeddruk zijn bepaalde aanpassingen in je leefstijl het belangrijkst. Daarbij kan lijnzaad helpen je bloeddruk te verlagen. Lijnzaad is rijker aan “Lignanen” dan ieder ander voedsel. Deze stoffen hebben een beschermend effect tegen hart en vaatziekten en tegen het metabool syndroom. Ook heeft het een gunstig effect op het verlagen van de bloeddruk en bloedglucose spiegel.

De beauty voordelen van lijnzaad

De ALA vetzuren en b vitaminen in lijnzaad kan droogheid en schilfering van je huid en haar verminderen. Ook kan het helpen de symptomen van acne, rosacea en eczeem te verminderen. Ook kun je lijnzaadolie vermengen met etherische oliën en gebruiken als natuurlijke haar en huid crème.

Hoeveel lijnzaad per dag?

Ondanks dat lijnzaad bekend staat om zijn gezondheidsvoordelen moet je er niet teveel van nemen. Dit heeft 2 redenen; 1, lijnzaad bevat namelijk veel calorieën 486 per 100 gram. Dit staat gelijk aan ongeveer 25% van de dagelijkse aanbevolen hoeveel calorieën voor vrouwen. En 20% van de aanbevolen hoeveelheid voor mannen. Lijnzaad kan dus gerust dagelijks genuttigd worden maar wel met mate. Rede 2 is dat lijnzaad cyanogeen bevat, een stof die het lichaam kan omzetten in de gifstof cyanide. Een hoge dosis cyanide kan de ademhaling belemmeren en een hartstilstand veroorzaken. Overschrijd in ieder geval niet de maximale aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 45 gram.

Lekker lijnzaad

Het mag duidelijk zijn dat de voordelen van lijnzaad erg gunstig zijn voor je gezondheid. Daarnaast zijn er tal van lekkere recepten waar je lijnzaad in kunt verwerken. Je kunt lijnzaad heel goed door je havermout, kwark, smoothie of salade heen verwerken. Mocht je na aanleiding van dit artikel vragen of opmerkingen hebben mail deze dan naar Bibi@bodybusinesscoaching.nl

Bronnen:

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-991/flaxseed https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6357022/ https://www.voedingswaardetabel.nl/voedingswaarde/voedingsmiddel/?id=743 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22432725 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18328014 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18460483 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20003621 https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/veilig-eten-en-e-nummers/kan-ik-onbeperkt-gebroken-lijnzaad-gebruiken.aspx

Bibi

Related Posts