Is Koffie Slecht Voor Je?

Is Koffie Slecht Voor Je?

Is koffie slecht voor je? Dat vroeg ik mezelf af toen ik mijn zoveelste kop achterover sloeg. Ik vind het vooral erg lekker, maar ik weet dat teveel koffie niet goed voor me is. Maar waarom is dat eigenlijk? Is koffie slecht voor je? Of kunnen we met een gerust hart genieten van een heerlijk bakkie. In dit blog vertel ik je wat de voor en eventuele nadelen kunnen zijn van koffie drinken.

We love coffee!

Koffie wordt in veel culturen genuttigd is een van de meest populaire dranken ter wereld. Het is een natuurproduct en wordt bereid uit de zaden/pitten van de koffieplant. Deze zaden worden koffiebonen genoemd. Deze koffiebonen bevatten het oppeppende en verslavende middel cafeïne. De cafeïne geeft je energie en houd je wakker en is dat is dan ook een van de voornaamste redenen waarom koffie zo geliefd is.

Het goede van koffie

Koffie zonder suiker past is een verantwoord voedingspatroon en voorziet je lichaam net als andere dranken van vocht. Hoewel het vaak gedacht wordt, verliest het lichaam geen vocht door het drinken ervan. Koffie kan je energieniveau verhogen en ervoor zorgen dat je een beter concentratievermogen hebt. Daarnaast kan helpen bij de vetverbranding doordat de cafeïne een gunstig effect heeft op de spijsvertering. Cafeïne kan het adrenaline niveau verhogen waardoor vetzuren vrijkomen uit vetweefsel. Het leidt ook tot aanzienlijke verbetering in lichamelijke prestaties. Koffie bevat ook essentiële voedingsstoffen zoals bepaalde B- vitamines, magnesium, mangaan en kalium.

Cafestol

Wanneer je teveel van het zwarte goedje drinkt kun je klachten krijgen als slapeloosheid, rusteloosheid, angstgevoelens en een hoge bloeddruk. Het is verstandig om daarom het advies van 4 kopjes per dag niet te overschrijden. Koffie bevat naast cafeïne, cafestol en kahweol. Deze stoffen verhogen het LDL-cholesterol gehalte in het bloed. Een teveel aan LDL-cholesterol in het bloed kan zorgen voor vernauwing van de bloedvaten en dat vergroot de kans op een beroerte of hartaanval. Door de koffie goed te filteren(filterkoffie) komt er minder cafestol in.

Hoeveel?

Het is moeilijk om voor iedereen een koffierichtlijn op te stellen omdat er toch wel wat factoren van invloed zijn. Het is natuurlijk niet goed om koffie in een te hoge dosis te drinken. Maar er is veel verschil in gevoeligheid voor koffie en dat heeft te maken met hoe we de cafeïne in ons lichaam afbreken. Volgens het voedingscentrum mag een gezonde volwassene 400 milligram cafeïne per dag, wat neer komt op 4 kopjes per dag. Vanwege het cafestol wordt aangeraden niet meer dan 2-3 kopjes espresso of koffie van cups te drinken. En voor koffie die gezet is met een cafetiére, geldt maximaal 1 kopje. Zwangere vrouwen mogen maximaal 1 kopjes per dag omdat de cafeïne een negatief effect kan hebben op het ongeboren kind.

Conclusie

Is koffie slecht voor je? Deze drank heeft veel positieve effecten. Weeg voor jezelf de voor en nadelen af als je graag een kopje drinkt. Wanneer je de koffie filtert en je de inname binnen de perken houdt kun je het met een gerust hart drinken.

Bron; Gezondheidsraad. (2015). Koffie – Achtergronddocument bij Richtlijnen goede voeding 2015. Den Haag: Gezondheidsraad; 2015: publicatienr. A15/14 Neuhäuser-Berthold, M., Beine, S., Verwied, S. C., & Lührmann, P. M. (1997). Coffee consumption and total body water homeostasis as measured by fluid balance and bioelectrical impedance analysis. Annals of nutrition and metabolism, 41(1), 29-36.

Bibi

Related Posts