Drink jij voldoende water?

Drink jij voldoende water? Water drinken is bij warm weer extra belangrijk. Zeker wanneer je ook nog eens veel beweegt bestaat de kans op uitdroging. In dit blog leg ik uit wat het belang van water is en geef ik tips waarmee het makkelijker wordt om voldoende water te drinken.

Eerst water, de rest komt later!

Water wordt vaak niet gezien als voedingsstof. Toch is water absoluut onmisbaar voor ons. We zouden het best een aantal weken zonder voedsel kunnen uithouden, maar zonder water kunnen we niet langer dan een paar dagen. Drink jij voldoende water?

Water is van levensbelang!

Je lichaam bestaat voor ruim 75% uit water. Niet zo gek dat je voldoende water moet drinken om gezond te blijven. Voor vrijwel alle processen die zich in je lichaam afspelen is water nodig. Denk maar eens aan het transport van voedingsstoffen en afbraakproducten van de stofwisseling. Ook helpt water bij het regelen van je temperatuur. Lichaamswarmte wordt afgestaan aan lichaamsvocht en dit vocht zweten we uit. Overtollige warmte (bijvoorbeeld door inspanning) wordt op deze manier afgevoerd zodat je lichaam de juiste temperatuur kan houden. Drink jij voldoende water?

Hoeveel water moet je drinken?

Drink jij voldoende water? De hoeveelheid water die we per dag opnemen moet in evenwicht zijn met de hoeveelheid die we uitscheiden.

We verliezen ongeveer 2-2,5 liter vocht per dag. Dit moeten we ook weer opnemen. Via verbranding komt er ongeveer 400 ml vocht beschikbaar. Dit betekend dat we 1,5- 2 liter via dranken en vast voedsel binnen moeten krijgen.

Wanneer we sporten en bewegen scheiden we meer vocht uit door te transpireren. Op deze momenten kun je lichaam wel wat extra vocht gebruiken. Drink daarom voldoende water rondom te sport activiteiten en zorg altijd voor een volle fles water tijdens het sporten.

Voorkom uitdroging

Ook als we geen water drinken gaat de uitscheiding van water via nieren, huid en longen gewoon door. Op de lange termijn wordt er vocht onttrokken aan weefsel en cellen. Dit noemen we uitdroging en wordt gekenmerkt door dorst. Wanneer je dorst hebt, ben je dus al gedeeltelijk aan het uitdrogen. Blijf dit daarom voor en drink voordat je dorst hebt.

Tips om meer water te drinken

  • Maak er een gewoonte van om de dag te starten met 2 glazen water, dan heb je die alvast binnen.
  • Zorg dat je altijd voor een flesje water bij je hebt, zodat je altijd kunt drinken als (liever voor!) je dorst hebt.
  • Zet je flesje water in het zicht. Bijvoorbeeld op tafel, op je bureau of ergens waar je hem niet kunt missen.
  • Zet een wekkertje (om het uur) die jou herinnert om te drinken. Hier zijn trouwens ook hele handige apps voor.
  • Maak een grote kan water en voeg ijsblokjes en wat fruit toe. Zo’n feestelijke kan nodigt meer uit om meer te drinken!
  • Je kunt water ook “eten”. Een watermeloen bestaat voor 90% uit water. Ook salades zitten vol met vocht en wat dacht je van soep?!

Tot slot

Water is een wondermiddel dat wij overvloed hebben bovendien kost het je helemaal niets!

We hebben het steeds over “water” drinken, maar het gaat er natuurlijk om dat je voldoende vocht binnen krijgt. Drink jij liever thee? Dan is dit natuurlijk helemaal goed! Vruchtensappen en frisdranken, brengen naast vocht ook veel suikers met zich mee en daar zit natuurlijk niemand op te wachten. Heb jij nog tips om meer water te drinken? Dan mag je die natuurlijk altijd met ons delen!

Bibi

Gerelateerde Berichten