Gratis voedingsschema

Gratis Voedingsschema

Een gratis voedingsschema om aan te komen of af te vallen. Internet staat er vol mee en ze zijn gratis te downloaden. Maar zo’n gratis voedingsschema,. is die wel voor iedereen geschikt?

Als je gezondheid je lief is

Je hecht veel waarde aan je gezondheid en daarom ben je regelmatig in de sportschool te vinden. Je weet dat goede voeding erg belangrijk is, maar niet precies weet waaruit goede voeding bestaat. Waar moet een goed uitgebalanceerd voedingspatroon uit bestaan? Je struint het internet af op zoek naar een gratis voedingsschema en ziet al snel door de bomen het bos niet meer. Op ontelbare sites kun jij zonder ook maar iets in te vullen (behalve je mail adres op je vervolgens te kunnen spammen) je gratis voedingsschema downloaden. Maar hoe weet je dat het bij jou past en voor jou werkt? Een standaard gratis voedingsschema is niet samengesteld naar jouw behoeften en kan dus niet bijdragen aan jouw doelstelling.

Iedereen is anders

Een gratis voedingsschema die past bij iedereen? Iedereen is anders (dat is maar goed ook!) en iedereen heeft daardoor andere behoeften als het gaat om voeding. Ten eerste zijn leeftijd, geslacht en lichaamssamenstelling een belangrijke factor als het gaat om je energiebehoefte (calorie behoefte). Zo heeft Chantal van 21 jaar met een lengte van 165 cm een veel lagere energie behoefte dan Karel, die 39 jaar is en een lengte heeft van 193 cm. Met lichaamssamenstelling bedoel ik de verhoudingen van vetmassa en spiermassa in het lichaam. Iemand die meer spiermassa heeft, zal meer energie verbruiken dat iemand met minder spiermassa. 

BMR

Wanneer je lengte, leeftijd, lichaamssamenstelling en geslacht bij elkaar neemt kun je de BMR uitrekenen. Je BMR (Basal Metabolic Rate) wordt ook wel je ruststofwisseling genoemd. Het geeft aan hoeveel calorieën je lichaam verbruikt als het in rust is. Zelfs als je slaapt heeft je lichaam energie nodig om belangrijke processen zoals ademhaling, spijsvertering en hersenactiviteit in stand te houden. Daar houden de verstrekkers van gratis voedingsschema’s echt geen rekening mee.

Harris Benedict formule

Een formule waarmee je de BMR uit kunt rekenen is die van Harris Benedict en gaat als volgt:

Mannen: 88.362 + (13.397 x gewicht in kg) + (4.799 x lichaamslengte in cm) – (5.677 x leeftijd)

Vrouwen: 447.593 + (9.247 x gewicht in kg) + (3.098 x lichaamslengte in cm) – (4.330 x leeftijd)

Totale energiebehoefte

Met de uitkomst van je BMR, weet je hoeveel calorieën je lichaam verbruikt in rust/slaap. Je weet dan nog steeds niet wat je totale energie behoefte is. Er komt nog namelijk nog toeslag bij voor de lichamelijke activiteiten die we dagelijks uitvoeren. De mate van lichamelijke activiteit kan worden omschreven met de zogeheten PAL-waarde (PAL= Physical Activity Level) De PAL-waarde is de factor waarmee de BMR moet worden vermenigvuldigd om het totale energie verbruik per dag te berekenen. Deze waarde varieert van 1,2 bij zeer inactieve personen tot 2,4 bij zeer actieve personen. 

Je kunt nu een goede schatting maken van het aantal calorieën dat je per dag nodig hebt om op gewicht te blijven. Ik zeg bewust “schatting” omdat je het nooit tot op de calorie precies kunt weten. Dit komt door factoren waar we geen invloed van hebben zoals bijvoorbeeld de omgevingstemperatuur. Het is dus vrijwel onmogelijk om een standaard gratis voedingsschema voor meerdere personen te gebruiken.

Doelstelling

Dan hebben we het nog niet eens over de doelstelling gehad. Wil je iets bereiken met je voedingsschema? Is het je doel om op gewicht te blijven dan moet jouw voedingsschema bestaan uit het aantal calorieën waar je op uit komt met de bovenstaande formule. Wil je aankomen dan zou je daar 200-300 calorieën boven moet zitten. Is het jouw doel om gewicht te verliezen, ga er dan 200-300 onder zitten.

De juiste verdeling

De juiste indeling van macronutriënten (voedingsstoffen) is zeker van belang. Deze verdeling verschilt per persoon en hangt af van activiteiten en doelstelling. Over het algemeen genomen bestaat een goede verhouding van voedingsstoffen voor 50% uit koolhydraat, 25% uit vet en 25% uit eiwit. De macronutriënten moeten worden ingevuld met voedingsrijke producten zodat je aan de juiste hoeveelheid vezels, vitaminen en mineralen komt. 

Conclusie

Wij van Body Business Coaching staan niet achter een standaard voedingsschema omdat deze nooit goed aansluit op de persoon. Nogmaals, niemand is hetzelfde en niemand heeft dezelfde behoefte als het gaat om voeding. Een gratis voedingsschema zal daardoor niet bijdragen om de persoonlijke doelstelling te behalen. Wij geloven dat je met de juiste tools en tips zelf kan leren een gezond voedingspatroon aan te leren wat mooi aansluit op jouw wensen en behoeften. Wil je graag wat ondersteuning om een gezond voedingspatroon aan te leren maak dan een afspraak door het contactformulier in te vullen www.bodybusinesscoaching.nl/contact

Bibi

Related Posts