Is Vet Slecht Voor Je?

Is Vet Slecht Voor Je?

Is vet slecht voor je? Heb je net als ik en velen anderen ook een haat-liefde verhouding met vet? Het is lekker, maar oh zo slecht voor je. Maar is vet nu echt slecht voor je en kunnen we het beter zoveel mogelijk mijden? Hoe zit het dan met de zogenaamde “goede vetten”? In dit blog lees je alles wat je moet weten over vet.

Wat zijn vetten?

Vetten behoren naast koolhydraten en eiwitten tot de macronutriënten. Macronutriënten zijn de belangrijkste groepen voedingsstoffen die je lichaam energie geven. Vetten zijn een goede bron van energie en bevat naast essentiële vetzuren vitamine A, vitamine D, en vitamine E. Een veel gehoorde misvatting over vetten is dat het ongezond is en dat je er zo min mogelijk van zou moeten eten. Teveel vet is zeker niet goed voor je maar toch zijn vetten essentieel voor een gezond lichaam. Vetten dienen als goede energiebron, het beschermt je organen en houdt je lekker warm. Daarnaast zijn er bepaalde vitamines die alleen hun werk kunnen doen wanneer ze in vetten worden opgenomen. Vet geeft het eten smaak en zorgt het voor een verzadigd vol gevoel.

Goede vetten vs slechte vetten

Vetten hebben absoluut goede eigenschappen maar er zijn ook wat negatieve kanten die belangrijk zijn om te benoemen. We kunnen vetten onderscheiden in 2 groepen. Je hebt “verzadigd vet” ook wel het verkeerde vet genoemd. En je hebt “onverzadigd vet” dit noemen we ook wel het goede vet.

Verzadigd vet verhoogd het LDL cholesterol gehalte in je bloed en dat kan hart en vaatziekten veroorzaken. Je vind het in dierlijke producten zoals vlees, volle melkproducten en kaas. En de voedselindustrie verstopt een hoop vet in koekjes, taart, chips en snacks.

Onverzadigd vet past in een gezond voedingspatroon. Het help het LDL cholesterol gehalte te verlagen en dus ook de kans op hart en vaatziekten. Je vind onverzadigde vetten onder andere in (olijf)olie, noten en zaden, avocado en vette vis.

Goed om te (w)eten

Nu je dit weet denk je misschien dat je onbeperkt onverzadigd vetten kunt eten, het is toch gezond?! Dat is niet helemaal waar,. Vetten bevatten veel calorieën, meer dan 2x zoveel als koolhydraten en eiwitten. Je krijgt er dus snel teveel van binnen. En wanneer je meer energie binnenkrijgt dan je verbrand, dan slaat het lichaam deze op in de vorm van vet. Eet je vaak en langdurig teveel calorieën, dan kom je aan in gewicht en stijgt je vetpercentage. Een gezond vetpercentage ligt voor de gemiddelde vrouw tussen de 25-31% Voor de gemiddelde man ligt het tussen de 18-25%.

Tot slot

Je kunt het beste de verzadigen vetten vervangen voor onverzadigde vetten. Onverzadigde vetten hebben veel gezondheidsvoordelen en zijn daardoor onmisbaar voor een goed functionerend lichaam. Houdt wel je inname binnen de perken, vet is energie rijk en bevat veel calorieën. Wanneer je er teveel van binnen krijgt zou dit kunnen leiden tot overgewicht, maar dat telt voor alle voedingsstoffen wanneer je er teveel van neemt

Ben je benieuwd of jij voldoende goede vetten via je voeding binnen krijgt? Of misschien wil je professionele meting laten doen waarbij jouw lichaamsvetpercentage opgemeten wordt? Stuur dan even een mailtje naar info@bodybusinesscoaching.nl

(1)Voedingscentrum. Vetten. Geraadpleegd op: 18 januari 2016, via: http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vetten.aspx (2)Gezondheidsraad. Vetten en oliën – Achtergronddocument bij Richtlijnen goede voeding 2015. Den Haag: Gezondheidsraad; 2015: publicatienr. A15/24.(3)Voedingscentrum. Vlees. Geraadpleegd op: 18 januari 2016,http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vlees.aspx

Bibi

Related Posts