Wat kun je doen tegen eetbuien?

Wat kun je doen tegen eetbuien?

Eet jij wel eens meer dan goed voor je is? Of heb je soms het gevoel niet meer te kunnen stoppen met eten? Dan is dit blog “Wat kun je doen tegen eetbuien” zeker zinvol om te lezen. Ik ga het namelijk over een serieus onderwerp hebben waar veel vrouwen (en ook mannen!) mee te maken hebben. Een ongecontroleerde drang naar eten, meestal ongezond eten waar veel vet en suiker in zit. Achteraf voel je jezelf vaak schuldig en ben je ook nog eens misselijk. Wat kun je doen tegen deze eetbuien?

Emotie eten

Je herkent het wel, je bent boos, blij, verdrietig, gestrests, somber of je verveeld je en grijpt naar de eerste beste zak chips of pak koekjes. Als je eet uit emotionele redenen, eet je niet zo zeer om je lichaam te voeden maar om een ander gevoel te onderdrukken of een andere behoefte te bevredigen. Vaak gaat het gepaard met een enorm schuldgevoel na die tijd en ook lichamelijk klachten zoals misselijkheid en buikpijn.

Wanneer spreken we van een eetbui?

Hoe weet je nu of je echt trek hebt in iets, of dat er een emotionele eetbui opkomt? Er is sprake van een eetbui als je in korte tijd (minder dan een uur) een abnormaal grote hoeveelheid aan calorieën weg eet. Met een abnormaal grote hoeveelheid bedoel ik meer dan een heel pak koekjes, een grote zak chips, een hele bak ijs of een grote reep chocola. En misschien zelfs wel een combinatie hiervan! Vaak eet je onbewust en eet je door tot je niet meer kunt of er misselijk van bent. Eet eetbui komt vaak voort uit een negatief gevoel, een gevoel dat regelmatig terug keert en waar je niet goed mee om weet te gaan. Het is een nare spanning die zich opbouwt in je lichaam waarna er een extreme drang naar eten ontstaat.

Oorzaak

De oorzaak is vaak niet helemaal duidelijk, maar er is wel bekend dat we een bepaald gedrag hebben aangeleerd of aangeleerd hebben gekregen. Denk maar eens aan kleine kinderen die vallen of verdrietig zijn. Als “troost” krijgen ze een snoepje of een koekje. Maar ook wanneer ze “lief” geweest zijn of een moeilijke puzzel gemaakt hebben krijgen ze als beloning wat lekkers. Je kunt je vast voorstellen dat deze patronen op latere leeftijd zo ingenesteld zijn, dat ze “gewoon” geworden zijn.

Gevolgen

Wanneer je regelmatig terugkerende eetbuien hebt, kan dit zeker gevolgen voor je gezondheid. Naast de psychologische klachten zoals het schuldgevoel dat het met zich meebrengt, zijn er tal van lichamelijke klachten die je kunt krijgen. Op korte termijn uit dit zich in hoofdpijn, buikpijn, misselijkheid en vermoeidheid. Op lange termijn heeft het overeten een negatief effect op je gewicht waardoor je veel kunt aankomen en overgewicht creëert. Ook kun je last krijgen van maag/darm problemen, diabetes type 2, hoge bloedruk, hoog cholesterol, hart en vaatziekten etc.

Tips om eetbuien te voorkomen

  • Laat je gevoelens er zijn. Geef je gevoelens (positief of negatief) even de ruimte om er te zijn en neem jezelf voor om het eten minimaal een half uur uit te stellen. Probeer in die tijd even goed te voelen wat voor soort gevoelens er opkomen en schrijf ze eventueel op papier. Dit geeft je meer inzicht en bewustzijn zodat je jezelf in de toekomst beter kunt wapenen tegen deze eetbuien.
  • Zorg voor een goed voedingspatroon met voldoende voedingsstoffen. Wanneer je over het algemeen voldoende eet en voldoende voedingsstoffen binnen krijgt, zal de hunkering naar snelle calorieën minder zijn.
  • Drink voldoende. Soms wordt “honger” ook weleens verward met dorst en stouwen we onszelf vol met eten terwijl we eigenlijk gewoon een flink glas water nodig hebben.
  • Zorg voor een goede nachtrust. Een slechte of te weinig nachtrust zorgt ervoor dat je overdag moe en energieloos bent. Dan is de kans groot dat je naar energierijk (calorierijk!) voedsel graait. Probeer ook in dit geval goed te luisteren naar wat je lijf je verteld.
  • Houdt je bloedglucose spiegel stabiel. Wanneer je bloedglucose spiegel laag is kun je de drang naar suiker vaak niet weerstaan. Kies voor producten met complexe koolhydraten zoals havermout, volkoren producten, zoete aardappel en zilvervliesrijst. Deze producten geven hun energie langzaam af waar door je niet de enorme pieken en dalen in je bloedglucose spiegel krijgt.
  • Focus op je ademhaling en lijf. Wanneer je de drang voelt opkomen neem dan even een moment voor jezelf. Sluit je ogen en concentreer je alleen maar op je ademhaling. Alle gedachten aan eten die voorbij komen probeer je aan je voorbij te laten gaan. Ook kun je gaan concentreren op je lijf waarbij je een volledige “bodyscan” doet. Je begint bij je tenen en eindigt bij je kruin.
  • Vermijd verleiding. Probeer zo min mogelijk “eetbui voedsel” in huis te halen. De kans is groot dat je die chocolade reep niet kunt weerstaan als je hem voor de zoveelste keer ziet liggen als je de kast open trekt.
  • Zoek afleiding. Ga bijvoorbeeld lekker sporten, dit zorgt voor een positief gevoel door de aanmaak van bepaalde hormonen. Daarnaast vermindert het je stress niveau en verbetert het je algehele gezondheid. Je kunt ook lekker naar buiten om een stuk te wandelen en een frisse neus te halen, ondertussen maak je lekker je hoofd leeg van negatieve gevoelens.
  • Bel een vriend(in). Het kan helpen om de focus op iemand anders te leggen. Daarnaast kun je misschien delen waar je mee zit en zo een luisterend oor krijgen en je gesteund voelen. Want niets is zo rot dan het gevoel hebben er alleen voor te staan.
  • Wat geeft jouw plezier? Wat geeft jou nog meer een goed gevoel dan een reep chocola? Vraag jezelf af waar je nu daadwerkelijk naar hunkert. Aandacht? Liefde? Meer tijd voor jezelf? Meer vriendinnen? Pak pen en papier en schrijf voor jezelf alles op wat je te binnen schiet, minstens 20 dingen?

Tot Slot

Je hebt nu wat tips voor wat je kunt doen tegen uitbuien. Wees hierin niet te streng voor jezelf als het een keer niet helemaal lukt. Probeer er achter te komen waardoor het niet lukte en haal er je leermoment uit. Wees in ieder geval selectief met wat je in je mond stopt. Je lichaam is geen vuilnisbak waar je allemaal troep in gooid. Wil je hulp of advies bij het onder controle krijgen van je eetpatroon neem dan contact op met onze voedingscoach via www.boybusinesscoaching.nl#proefles

Bronnen;

Stein, R. I., Kenardy, J., Wiseman, C. V., Dounchis, J. Z., Arnow, B. A., & Wilfley, D. E. (2007). What’s driving the binge in binge eating disorder?: A prospective examination of precursors and consequences. The International Journal of Eating Disorders,40(3), 195-203.

Mercer, M.E., and Holder, M/D. (1997). Food cravings, endogenous opioid peptides, and food intake: a review.” Appetite

Devling, M., Walsh, B., Spitzer, R., Hasin, D. (1992). Is there another binge eating disorder? A review of the literature on overeating in the absence of bulimia nervosa. Int J Eat Disord., 11, 333–40.

Dweck, J. S., Jenkins, S. M., & Nolan, L. J. (2014). The role of emotional eating and stress in the influence of short sleep on food consumption. Appetite, 72, 106-113.

Bibi

Related Posts