In Gesprek met Libelle

Een poosje geleden heeft Netty een mooi stuk geschreven over sporten op leeftijd. Dit mooi geschreven stuk is onlangs gepubliceerd in de Libelle. In deze post is het gehele verhaal te lezen!

Het verhaal in de Libelle.

Leeftijd is maar een getal

Als een 67-jarige vrouw die aan fitness doet, merk ik al snel dat er meer bij komt  kijken dan wanneer je jong en gezond bent. Want, laten we eerlijk zijn, op mijn leeftijd gaat het allemaal niet meer zo gemakkelijk en vanzelfsprekend als vroeger. Het strammer wordende lichaam protesteert doorgaans iets meer en presteert beduidend minder. Om je sportieve doelen te bereiken heb je net dat extra beetje motivatie, discipline en  doorzettingsvermogen nodig. Maar naar mijn idee komt er nog iets bij kijken: het loslaten van het verleden en het omarmen van de persoon die je bent geworden. Ook ik heb sportieve momenten uit het verleden waar ik met plezier en trots op terugkijk. Maar ik leef in het heden, en ben in het hier en nu bezig het beste uit mezelf te halen op een niveau dat nu haalbaar is.

De doelen die ik voor mezelf heb gesteld zijn realistisch: sterkere spieren en een goede algehele conditie. Het opbouwen van spiermassa duurt in deze fase van het leven wat langer dan voorheen, maar lukt wel degelijk. En dat ik er slanker uitzie beschouw ik als een mooie bonus. Welke vrouw wil dat niet! Mijn uithoudingsvermogen kan nog wel een boost gebruiken, dus nog genoeg werk aan de winkel. Maar gelukkig is het thuis op de bank ploffen na mijn wekelijkse personal training, en daar dan als een echte couch potato bijna twee uur roerloos blijven zitten, al lang niet meer aan de orde.

Ik besef terdege dat mijn inzet en motivatie alleen niet voldoende zijn om mijn sportieve doelen te bereiken. Zonder de kundige begeleiding van mijn personal trainer, Julien de Jong, zou ik gewoonweg niet zover zijn gekomen in het afgelopen jaar. Hij staat voor duurzaam en veilig trainen. Dat sluit precies aan bij mijn eigen ideeën en wensen. Ik vertrouw hem dan ook volledig! Julien is diegene die mij aanspoort het beste uit mezelf te halen en mijn grenzen te verleggen. Hij kent mij inmiddels goed genoeg om te weten dat ik moeite heb om uit mijn comfort zone te stappen, en speelt daar goed op in tijdens onze trainingen. Op deze basis zie ik mezelf over tien jaar nog bij hem trainen. Een positieve gedachte lijkt mij zo!

‘Leeftijd is maar een getal,’ wordt vaak gezegd. Onder begeleiding van mijn trainer probeer ik dat wekelijks daadwerkelijk te bewijzen.

Julien

Related Posts